Flair Bartending

Čo je to Flair Bartending?

Flair je umelecká forma barmanského štýlu práce, je to fúzia efektívnosti so štýlom. Presná definícia neexistuje! Tento štýl existuje neoficiálne už najmenej 150 rokov. Americký bájny barman Jerry Thomas v polovici 18. storočia miešal nápoj zvaný Blue Blazer, pri jeho príprave prelieval horiacu Whisky z jedného hrnčeka z výšky do druhého tzv. Dlhým naliatím. Každý z barmanov ktorí niekedy nalievali z dvoch či viacej fliaš v jednej ruke naraz používal flair!

Flair barmanstvo

je podávanie alkoholických ale aj nealkoholických nápojov s netradičnými, niekedy až akrobatickými prvkami a pohybmi. Technicky povedané, Flair je akt točenia, hádzania do vzduchu, žonglovania, balansovania a chytania fliaš, nápojov a ostatných barových pomôcok počas procesu výroby koktejlu.

Pracovný Flair

alebo Working Flair je forma flairu, ktorého poslaním je zrýchlenie práce barmana: sú to jasné, rýchle pohyby pri práci napríklad s plnou fľašou nezpomalujúcu výrobu koktejlu. Je to práca barmana predovšetkým cestou elegancie, uľahčenia a zábavy, namiesto cesty ťažkostí a spomalenia pri výrobe.

Exhibition Flair

je forma flairu, ktorá je prezentovaná predovšetkým pre zábavu na rôznych spoločenských akciách, v médiách a v neposlednej rade barmanských súťažiach. Show Flair vyžaduje špeciálnu prípravu a tréning. Je to súbor kombinácií rôznych pohybov do špeciálnych choreografických zostáv. Väčšinou nie je na túto formu flairu v bežných koktejl baroch čas a niekedy ani priestor. Používajú sa fľaše, ktoré sú naplnené iba 2 – 6 cl alkoholu. Pri tejto forme flairu sa vyskytujú vo vzduchu 2,3,4 niekedy aj viac fliaš alebo iné barmanské pomôcky ako napríklad šejker.